Blog

Het alternatief voor traditionele uitzendbureaus

Kritiek op commerciële bemiddeling op scholen

In 2019 heeft de Volkskrant samen met de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) een enquête gehouden over commerciële bemiddeling op scholen. Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat het inhuren van docenten via uitzendbureaus of detacheerders verspilling is van het publieke geld. Daarnaast is het inzetten van uitzendbureaus geen structurele oplossing.

Toch blijkt ook dat scholen vaak afhankelijk zijn van deze uitzendbureaus en detacheerders. Dit is een logisch gevolg van het oplopende lerarentekort, waarbij een op de drie schoolleiders geen andere keuze heeft dan het gebruik maken van commerciële bemiddeling. Het is een lastige situatie wat leidt tot veel discussie en scheve verhoudingen. Zo berichtte het Parool vorig jaar dat Openbare Basisscholen in Amsterdam per direct stoppen met het inhuren van duurdere docenten doordat dit te veel nadelige gevolgen had voor de aanschaf van andere leermiddelen.

Naast de hoge kosten zijn er nog andere nadelen aan de manier van werken van uitzend- en detacheringsbureaus. Soms zijn scholen en docenten namelijk erg blij met elkaar en willen ze het tijdelijke dienstverband omzetten in een vast dienstverband. Door de complexe constructie en wettelijke afspraken is dit vaak lastig, tijdrovend en duur.

Waarom Open Book?

Een open boek zijn is een bekend Nederlands spreekwoord wat erop wijst dat er geen geheimen zijn. Dat is wat Open Book wil bereiken: geen geheimen tussen scholen en onderwijsprofessionals, maar juist een verbindende factor waardoor vraag en aanbod worden geoptimaliseerd.

Open Book is het boekingsplatform voor scholen en onderwijsprofessionals, een online plek waar een school de ideale docent of onderwijsassistent kan vinden en boeken of juist andersom. Op die manier willen wij transparantie brengen voor scholen en docenten. Open Book zorgt ervoor dat scholen zelf de controle hebben over het regelen van vervanging of vinden van nieuwe onderwijsprofessionals.

Rekensom

Wij willen dat de traditionele uitzendbureaus met hoge kosten niet meer nodig zijn. Volgens de NOS geeft een onderwijsinstelling met 39 basisscholen ongeveer € 4,5 miljoen per jaar uit aan uitzendbureaus. Soms € 10.000 – € 15.000 per docent. Open Book vraagt een transparant tarief van € 250 per match.

Dat is de positieve impact die Open Book wil maken.

Vragen of wil je meer informatie over Open Book? Klik hier.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.